måndag 17 juni 2013

Sator kom, spelade och segrade

Som utlovat en egen recension av Sators spelning på Hultsfredsfestivalen i fredags. 

Vid midnatt på fredagskvällen samlades en stor publikskara framför RP-scenen. Det var dags för de legendariska dalmasarna att åter spela på en scen vid Hulingens strand. De slog tidigt fast att det bara finns ett Hultsfred. Bandet kom hem igen i fredags.


Jag tror ingen blev besviken på den ösiga punkrocken som levererades från veteranerna. Under låtar som "I wanna go home" och "I'd rather drink than talk" var publiken i extas. Fast de hade gärna fått spela "What you are is what you get" och "We're right, you're wrong" också, men varför klaga på en utmärkt konsert? 

Publiken var en av de äldre på festivalen och åtskilliga Hultsfredsbor hade tagit sig till festivalområdet en kväll som denna - men så finns det oxå en särskild relation mellan Hultsfred och Sator.

Här har de inlett turnéer och Sator har spelat på Hultsfredsfestivalen många gånger. Under festivalens tio första år spelade de i varierande former på alla festivaler utom en. Även efter det första decenniet har bandet spelat flera gånger på olika scener på den kära Hultsfredsfestivalen.

Jag minns 2005, när festivalen firade tjuguårsjubileum. Alla kvällar 20.05 spelade en hemlig akt på Pampas. Sista kvällen hade rykten gått om att Kent skulle spela, om jag inte minns helt fel spelade de i Finland den dagen, så varifrån folk fick det förstod jag inte. Själv stod jag där och hoppades på Sator, Docenterna eller något liknande och blev själaglad när Chips Kiesbye, Kent Norberg och de andra gick på scen. En annan som blev själaglad var den här på bloggen ofta omnämnde Fredrik Virtanen.

I fredags såg Chips Kiesbye ut som en amerikansk gubbrockare i hatt, skägg och långt hår, Kent Norberg var tuff i skinnväst, Heikki Kiviaho studsade än hit och än dit, Hasse Gäfvert myste bakom sin alldeles för lågt mixade synth och med sin retromick och Micke Solén röjde bakom trummorna.

Jag har sett Sator tre gånger genom åren och de har aldrig varit så bra och taggade som i fredags

Och förresten, Hultsfredsfestivalen kommer tillbaka nästa år skriver Barometern! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar