onsdag 9 januari 2013

"Had to get the train from Potsdamer Platz"

Igår nåddes en förvånad musikvärld av nyheten om David Bowies nya album och nya singel "Where Are We Now?". Otroligt nog hade inte nyheten läckt i förväg och ord som "mirakel" användes om hans comeback.

I Aftonbladet frågade man sig i höstas var Bowie tagit vägen. Nu vet vi - han satt i studion eller skrivarlyan. Med gott resultat, "Where are we now?" är en snyggt skuren ballad om Berlinåren.

Jag har haft ett vänligt öra till David Bowie sedan jag fick ett par mp3:or av en chattande kamrat någon gång sent på våren 1999. I en artikel om Iggy Pop hade Bowie kallats "disco" och jag fördömde honom som det på chatten. Mp3:orna skulle motbevisa mej och det gick hem. Iggy gillade jag sedan flera år, men hade den bland punkare inte helt ovanliga uppfattningen att Bowie mesat till Iggy och därför var en mes själv. Vilka dumheter!

Veckorna före Hultsfredsfestivalen 1999 lyssnade jag på "Ziggy Stardust", "Space Oddity", "The Man Who Sold The World", "Starman", "After All", "All The Madmen" och några andra klassiska låtar. Så lustigt nog är David Bowie för mej alltid förknippad med min första Hultsfredsfestival trots att han inte spelade där.

En gång när jag var på väg till jobbet en söndagsförmiddag i början av 00-talet höll på jag bokstavligen på att trampa på honom. På trottoaren låg en cd-skiva med den blanka baksidan uppåt. Jag vände på den och där låg David Bowies singelsamling, den fick följa med mej. Uppenbarligen hade den ramlat ut från en fest kvällen före.

Bowie är ett av de internationella namn jag ännu inte sett live men väldigt gärna skulle se. Låt oss hoppas det inte bara blir en ny skiva utan även turné, det är väl ändå där pengarna ligger idag? Roskildefestivalen borde inse hur bra han vore för att avsluta årets festival på Orange Scen sent om söndagskvällen.

3 kommentarer:

  1. Såg honom på Ullevi -83. Inget vidare, det var mitt i Let's dance-perioden, men självklart intressant ändå.

    SvaraRadera
  2. men åååh nej jag vill att både bowie och nick cave kommer till gbg eller sthlm i vår/sommar. /bea

    SvaraRadera
  3. Nicke Grotta är bokad för festivalspelningar i Danmark och Norge samma helg som Hultsfred, så Hultsfred är väl ingen omöjlighet. Men då hoppas jag snarare på egen spelning i Gbg. Orkar inte åka till Hultsfred.

    SvaraRadera