fredag 15 februari 2013

När det skrevs böcker om Hultsfredsfestivalen

När Hultsfredsfestivalen slagit publikrekord med råge 2001 och ingenting verkade kunna stoppa festivalen längre var det dags för boken om Rockparty. SvD-journalisten Stefan Malmqvist skrev Rockparty! som kom ut lagom till Hultsfredsfestivalen 2002. Om ni hittar boken är den läsvärd. Även ifall man saknar resten av historien, om de publikmässigt mer tuffa 2003-2004, succéerna 2005-2006 och hur det sedan gick utför.

Men det var inte det jag tänkte på nu. Utan historierna om Pop-Boeing. Rockparty chartrade under några år i början av 1990-talet ett plan som flög engelska artister och deras crew från London till Hultsfred, detta var innan lågprisflygets tid. Ett år skrev tydligen Henrik Schyffert att om planet störtade skulle Marillion bli Englands hetaste band.

En annan kul planincident är den om The Rocking Birds. Country/americana-bandet bokades i elfte timmen som ersättning för ett annat band, missförstod hur Systembolaget funkade och söp till det ordentligt före och under flygningen till Sverige, fortsatte på festivalen och på hemresan. Efter passkontrollen vid hemkomsten fick de gruppstryk av de andra banden. Och bandet lade i sinom tid ner.

Och att tänka på vilka rumlare de tydligen var är extra intressant när man lyssnar på dem, de låter ju så snälla... Å andra sidan har ju åtskilliga countryartister söpit till det genom åren.
Läs boken så kan ni hitta fler historier, till exempel om när Nick Cave gick vilse i kulvertarna i centrala Hultsfred. Plus ta del av den ännu mer intressanta historien om Rockparty och Hultsfredsfestivalen.

Uppdatering: SvD publicerade när boken kom ut ett utdrag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar