söndag 3 januari 2016

Håkan Hellström har inte låtar nog för tre Ullevikvällar

När filmen från den så omtalade kvällen 7 juni förrförra året visades i SVT i veckan kom jag åter att tänka den kaotiska lördagen i oktober, när Ticnet skrev om Lerum och Håkan Hellström sålde nästan 150 000 biljetter på några timmar.

Och varför Håkan Hellström inte gör tre konserter på Ullevi.

Det bör handla om biljettintäkter på kring 40 miljoner per kväll och det skulle knappast vara några problem att få den tredje konserten utsåld lika fort som de två första.

Ändå gör han ingen tredje konsert.

Jag blev redan för några månader sedan övertygad om att det handlar om att Håkan Hellström inte har låtar nog för tre kvällar på Ullevi.

En Ullevikonsert är en folkfest utan dess like. En Ullevikonsert är inte en kväll för det smala och finsmakaraktiga. De två konserterna 4 och 5 juni kommer vara minutiöst dokumenterade. Publiken kommer filma, instagramma, twittra, Facebooka och snapchatta sig igenom upplevelsen. Tidningarna kommer sätta betyg på varje låt (och utnämna andra kvällen till bäst). I sinom tid kommer de bägge kvällarna säkert bli film.  

Det duger inte att spela samma låtar de bägge kvällarna.

Visst, "Känn ingen sorg för mig Göteborg", "Tro och tvivel" och några till och såklart ett gäng låtar från nya skivan kommer finnas med bägge kvällarna. Men annars måste setlistan till stora delar bytas ut. Och då räcker inte Håkans hitlåtar till för en tredje kväll.

Han och hans management vet att de kan göra två djävulskt bra Ullevikvällar, men inte tre. Då räcker inte 40 miljoner i biljettintäkter och själaglada fans som missat plåtar till de två första.

Från den första Ullevikonserten minns jag att det glada gänget bakom oss inte kände igen en låt som "Zigenarliv dreamin" och litegrann kom av sig under den låten. När jag DJ:ade "Långa vägar" på Pingisklubben i höstas kom en kille fram och frågade om vi inte hade något att spela med Håkan. Under den låten. För att ta två exempel från min egen värld. 

Det är givetvis ett övergående problem, finns bara publiken kvar har Håkan Hellström snart släppt skivor nog för tillräckligt många hits. Med de två senaste skivorna har han ju nått ut till en så mycket större publikskara än tidigare. 

Eller vad tror ni? Skulle Håkan Hellström kunna göra tre bra Ullevikonserter? Och varför gör han då isåfall inte det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar