torsdag 18 juli 2013

Bob Dylans fem bästa kärlekslåtar

1. "Girl from the north country" (Freewheelin 1963)
En av Dylans första kärlekslåtar. I "Girl from the north country" lånar han även friskt av folkvisan "Scarborough Fair". Den sägs vara till forna flickvännen Echo Helstrom (jajamen!), men jag tror det är flera bud om vem den faktiskt är till. Kanske var det tanken med låten? Att flera gamla kärlekar skulle känna igen sej? Låten är i vilket fall som helst fantastiskt vacker och frammanar fina bilder av den kalla norden och hennes långa hår. Dessutom är Freewheelin-omslaget ett av de mest romantiska jag sett. Låten finns även i en fin svensk cover av Björn Afzelius.

2. "Make you feel my love" (Time out of mind 1997)
Time out of mind är inte en kärleksfull skiva. Tvärtom är den full av bitterhet, spruckna förhållanden, dödsångest, ensamhet och ånger - och ja, den är såklart helt fantastisk. Men en låt sticker ut från skivans övriga tema och det är den här. Här finns ingen bitterhet, bara en önskan om att hon ska förstå hur mycket han känner för henne. "I know you haven't made your mind up yet. But I would never do you wrong..."

3. "Sara" (Desire 1976)
Från "Idiot wind" från 1975 års Blood on the tracks till den här! Om någon betvivlat att Dylan är en känslomänniska är det bara att följa hans sjuttitalsutgivning. Och visst, Dylan går med en minst sagt bred håv i försöken att få tillbaka hustrun, men vilken låt han får till! Låten framstår som helt självbiografisk, med minnen från en strand när barnen var små, en metodistkyrkas klang, en bar i Portugal och hur han satt uppe nätterna igenom och skrev "Sad Eyed Lady of the Lowlands" till henne nästan tio år tidigare. Låten sparsmakade instrumentering med rytmsektion, fiol, akustisk gitarr och munspel framhäver bara texten ännu mer. Sara sägs ha varit med i studion när låten spelades in. Fast säg den saga som varar för evigt? Året efter skilde de sig.  

4. "I want you" (Blonde on blonde 1966)
Här har vi en rask och positiv popdänga snarare än en smäktande kärleksballad. Det gör inte låten mindre effektiv. Tvärtom, den glada upptempomelodin passar utmärkt till den förälskade texten.        

5. "Shooting star" (Oh Mercy 1989)
Stjärnfall, det finns för lite stjärnfall i populärmusiken. De som påstår att Dylans åttital inte är något att ha kan inte ha hört Infidels eller Oh Mercy, en av de bästa låtarna på den sistnämnda är den här vackra balladen.

1 kommentar:

  1. Helgerån att inte ha med Sad Eyed Lady på den här listan! I Want You borde för övrigt vara tvåa...

    SvaraRadera