fredag 21 december 2012

Mina första vinyler

Mitt datumminne är enligt vissa av något osund art. Nu ska jag berätta om mina tre första vinylskivor. Bloggen heter inte Minnenas Motell för intet.

Det bör ha varit lördagen 23 september 1995. Jag, Tobias, Pelle, Jonas, kanske Lasse och möjligen någon mer, åkte in till Borås över dagen för att handla skivor. Vi gick även med i en demonstration mot Frankrikes provsprängningar av atomvapen i Moruroa-atollen. Talade gjorde dåvarande mp-språkröret Marianne Samuelsson.

Men vi åkte som sagt främst in för att handla skivor. Vi besökte Hold On Records, Skivspegeln och EKO. Ja, på den tiden fanns tre skivbutiker i centrala Borås.

Asta Kask - Än finns det hopp
På Hold On hade Jonas tidigare i veckan sett en Asta Kask-singel som jag och Pelle var ute efter, han ville dock inte säga var i butiken han sett den. Jag hade turen på min sida. På Än finns det hopp stod "Dom får aldrig mej" ut bland låtarna. Det är än idag en Asta-favorit.

The Clash - This is England
Det blev en till vinylskiva på Hold On. Den här visade sig bli den första av ganska många Clash-singlar jag köpte under ett par år. Hemkommen blev jag först lite besviken på den, det var inte det Clash jag hade hoppats på. Jag var mer inne på "London Calling" och "White Riot". Många år senare blev "This is England" en av mina absoluta favoritlåtar med The Clash och då var det kul att kunna plocka fram singeln.

Vacuum - Pillerparty
Ifall det var före eller efter besöket i Borås jag skaffade Pillerparty minns jag inte, men det var antingen på sommaren 1995 eller senare under hösten samma år. Inte heller minns jag ifall det var direkt från bandet jag köpte singeln eller hur det nu var. Det var inte i någon butik i alla fall. Kan ha varit av någon som satt på flera exemplar.

Vacuum var ett av de tuffa punkbanden inifrån Borås, några år senare fick de efter krav från Alexander Bard byta namn och la då till Borås. Hur det gick till går att se på Youtube :)

Bandet stod med en rejäl fot i trallpunken och den andra foten i amerikansk punk och skatepunk. Bad Religion-influenserna lyser igenom rätt ofta. Pillerparty-7":an från 1993 är något ojämn. "Pojkar, pojkar", "Carl Bildt" och "Fågelfri" är bra låtar, men annars tycker jag låtarna från 1994 och 1995 års Kakofoni- och Rockborgen-samlingsskivor är bättre.

Jag såg Vacuum live två gånger. På Fokus i Limmared 28 december 1994 (övertygade av högstadiets 15-20 entusiastiska punkälskare ordnade kommunens fritidsförvaltning en konsert med Vacuum och Mögel - i Limmared!) och på Knallepunken på Rockborgen i maj året efter.

Tydligen hade bandet en fullängdare på gång, men de hann lägga ned innan den kom. Trist, jag tror bandet hade kunnat nå en större publik än de gjorde.

De närmsta åren kom det bli många fler vinyler. 7", 12", LP och till och med ett par 10".

2 kommentarer:

  1. Jag minns att jag beställde Räserbajs "Drömmen om EG" ifrån Birdnest rätt tidigt 1995, en gemensam beställning med Tranemo-folket vill jag minnas. Kan du ha köpt Vacuum då?

    Minne ifrån spelningen i Limmared; fick en känga i huvudet ifrån en som stage-divade. Men scenen är är/var ju väldigt låg så jag förstår inte riktigt hur...

    SvaraRadera
  2. Tidigt 1995 kan mycket väl stämma!

    Onekligen en rätt imponerande stagedive, får man säga :)

    SvaraRadera