söndag 24 februari 2013

Pugh Rogefeldt och hans snälla publik

Eder bloggare var på Hässleholms konserthus igår och såg Pugh Rogefeldt.

Helt mörkt. Ett munspel tjuter till och en strålkastare tänds. På en stol sitter Pugh själv. "Jag har en guldgruva" inleder konserten. När jag såg Pugh Rogefeldt och hans två medmusiker i Borås för några år sedan inledde de med "Mitt bästa för dej". Den snart 66-årige rockpionjären har fått nytt självförtroende. Ska vi säga att han blivit så mycket bättre? (Förlåt).


Publiken är månghövdad och väldigt, väldigt snäll. Ingen som brötar, ingen som pratar för högt, ingen som skrålar med lite för mycket. Pugh verkar själv lite förvånad. Lördagskväll och allt. Men kanske satt man tysta hemma i tevesoffan oxå? Skillnaden är stor mot Eldkvarn- och Lundell-konserter. Å andra sidan är de flesta i publiken i artistens egen ålder eller 5-10 år yngre.

Efter tre låtar åker kavajen av och skinnjackan på. Den tolvsträngade akustiska gitarren används bara till "Små lätta moln". Powertrio är ett slitet uttrycket, men kanske passar det här? Trion är taggade och tighta, turnén har hållit på ungefär halvvägs och de kan det här nu efter vad som börjar bli rätt många år tillsammans längs vägarna. Men efter teveprogrammet kan Pugh på två månader spela vad han förr kunde göra på kanske ett halvår.

Merparten av låtarna är gamla hits i utsökta versioner. Med tanke på att Pugh bara släppt tre studioskivor de senaste tjugufem åren är det inte att undra på att låtarna hämtas från hans tio första år som artist. Men ett par nya låtar presenteras, bandet ska in i studio efter turnén. Ett lite mer udda låtval var midsommardagslåten "Hare nu så bra" från senaste skivan Vinn hjärta vinn (2008), en riktigt bra låt som jag helt missat tidigare.

Pugh Rogefeldt går en ny vår till mötes och det är honom välförtjänt.Och till sist kvällens låtlista.
 1. Jag har en guldgruva
 2. Grävmaskinen
 3. Ny låt om en byfest på Gotland, kan ha hetat nått i stil med Inte backa nu
 4. Här kommer natten
 5. Dinga Linga Lena
 6. Mitt bästa för dej
 7. Hare nu så bra
 8. Bolla och rulla
 9. Små lätta moln
 10. Het
 11. Först in, sist ut (ny låt)
 12. Vandrar i ett regn
 13. Hog Farm
 14. Kajans sång
 15. Finns det lite stolthet kvar finns det också hopp om bättring

 16. Jag är en liten pojk
 17. Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar