fredag 25 januari 2013

"Fulla för kärlekens skull" höll på att slarvas bort

Med tanke på alla de superlativ som strösslats över "Fulla för kärlekens skull" och vilken hörnpelare den varit på Eldkvarns konserter i snart sex år är det lite svårt att tro att den inte ens var tänkt som singellåt från Svart blogg. Bandet och en del andra ville istället släppa "En ledig man" som singel. Frågan är intressant, hade Eldkvarn gjort comeback utan "Fulla för kärlekens skull"?

I Plura Jonssons bok spänner historien om singelvåndorna över flera sidor.

Under inspelningarna av Svart blogg gjorde bandet några spelningar på Hotell Nouveau i Helsingborg och då hade några av låtarna från skivan premiär. När de spelade "Fulla för kärlekens skull" hände något med publiken. Folk började sjunga med fastän de aldrig hört låten förut, det jublades och hurrades, "spela den där Fulla en gång till".

Plura skrev i sin svarta blogg och sedermera i Resa genom ensamheten att han aldrig varit med om ett sådant mottagande av en ny låt. Låten var ju inte tänkt som singellåt, därtill var den alldeles för lång. Eldkvarn själva hade inte sett låtens enorma potential. På vägen hem började bandet ändå fundera på om det ändå inte kunde vara aktuellt att släppa låten som singel. De ringde EMI.

Kjell Andersson återkom med förslag på att göra en kortare version av låten. Efter mycket om och men gjorde bandet en sådan. Plura skriver om hur det nu fanns två förslag till singellåt, "Fulla för kärlekens skull" och "En ledig man".

Bandet lutade fortfarande åt "En ledig man", medan EMI ville ha "Fulla för kärlekens skull". Bland bandets "nära och kära" föredrog alla över tretti den sistnämnda och alla under tretti den förstnämnda.

Till slut fick EMI och de över tretti sin vilja igenom.

Men visst är det intressant? De höll på att slarva bort sin största hit på flera decennier.

Nu är visserligen rockhistorien fylld med exempel på låtar som först slarvats bort, men sedan fått sin rättmätiga plats. Ulf Lundell placerade "Hon gör mej galen" som singelbaksida och Bob Dylan ville inte plocka med "Blind Willie McTell" på Infidels, den dök upp först åtta år senare på Bootleg series vol 1.

Hade "Fulla för kärlekens skull" blivit en hit även utan att ha släppts som singel? Hade Eldkvarn fått sin comeback?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar