lördag 13 juli 2013

Why even the punks are writing love songs

Joakim Larsson är åter som gästbloggare och det med det sannolikt med vetenskapligt underbyggda blogginlägget någonsin på Minnenas Motell. Scenen är din!

To me, making a tape is like writing a letter — there's a lot of erasing and rethinking and starting again. A good compilation tape, like breaking up, is hard to do. You've got to kick off with a corker, to hold the attention (I started with "Got to Get You Off My Mind", but then realized that she might not get any further than track one, side one if I delivered what she wanted straightaway, so I buried it in the middle of side two), and then you've got to up it a notch, or cool it a notch, and you can't have white music and black music together, unless the white music sounds like black music, and you can't have two tracks by the same artist side by side, unless you've done the whole thing in pairs and...oh, there are loads of rules.
Från Nick Hornbys High Fidelity. Men det visste ni alla redan.


Gästbloggare och blogginnehavare. Foto: Jenny Hellström

Hjärtat slår snabbare. Munnen blir torr. Orden flyter inte lika lätt. Du blev just förälskad. Överkörd av en dubbeldäckare.

Musiknördens första reaktion är såklart att hjälpa känslorna hos den andra parten lite snabbare med hjälp av musik. Ett blandband, en bland-CD, en spotifylista. Timmar av funderande på hur man ska säga ord som egentligen är e-e-e-enkla. Men utan att det blir allt för uppenbart. Eller kanske egentligen precis lagom uppenbart. Men fungerar det? Jag har ägnat lite tid idag åt att undersöka vad forskningen säger.

Jacob, Guéguen, Boulbry och Selmi genomförde 2009 ett experiment där de spelade romantisk popmusik i en blomsteraffär. Resultatet visade att män - men inte kvinnor - spenderade mer pengar än de gjorde när ingen musik spelades.

En annan studie av Guéguen, Jacob och Lamy - fick (förmodar jag heterosexuella) kvinnor i 18-20 år fick lyssna fem minuter på romantiska texter respektive neutrala texter (vad det nu är) tillsammans med en ung man. Undersökningen genomfördes under täckmantel att man testade ekologiska respektive icke-ekologiska kakor. Under en senare paus frågade den manliga deltagaren (som var en del av experimentet) om han kunde få den kvinnliga deltagarens nummer för att ta en drink senare. Kvinnorna som lyssnat på romantisk musik lämnade ut sitt nummer i 52,2% av fallen. De som lyssnat på neutral musik i 27,9% av fallen. Vad som var neutral respektive romantisk musik avgjordes av en kontrollgrupp. Nämnas ska dock att låtarna var på världens mest romantiska språk. Men att även deltagarna talade detta språk.

Men har just musik en särskild funktion? En studie av Lamy, Fischer-Lokou och Guéguen visar att män som uppmanades att minnas ett romantiskt minne var mer hjälpsamma gentemot kvinnor än män som inte tänkt på sådana minnen. En artikel (s 434ff) av Werner och Todd som jämnför användandet av "sånger" i "parningsriter" hos människor och icke-mänskliga djur pekar mot att musik kan vara en ännu mer effektiv metod.

Så romantiska blandband i vilken form de nu än tar har nog inte spelat ut sin roll. Men det här är väl egentligen inget nytt. Själv minns jag särskilt att smälta sönder till Spotifylistan "du är ett popsnöre och jag gillar popsnören."

Men nu blir kanske vissa av er oroliga – men påverkan av musik på handlandet – om det är så, då kommer vi ju in på hela den jobbiga diskussionen om skolskjutningar och videovåld. Kan musiken göra oss kära kan den väl också få oss att döda? Det kommer jag inte att ge mig in på så mycket mer än två saker:
  1. Alla som riktigt fastnat i musik någon gång vet att den är stämningsförhöjande. Den kan till och med skapa känslor. I ett experiment där kvinnor lyssnade på "hata män"-musik och män på misogyn musik så gav de mer chilisås till personer av det motsatta könet när de lyssnade på den musiken än de gjorde annars. 
  2. FN-organet UNESCO godtog 1989 “The Seville Statement on Violence”. Det är en sammanfattning av forskningsläget kring människans våldsanvändande.  Jag har i andra sammanhang sammanfattat en av grundteserna i detta dokument som att det ”…utmanar uppfattningen om att våld är något ”naturligt”, medan ickevåld skulle vara en extra moralisk bedrift. Det finns etologiska och antropologiska bevis för att bland människor och många andra djur är aktiviteter som bygger på omsorg mycket vanligare än våldsamma aktiviteter.”
Och en sista sak. Kom ihåg en sak.  ”Love, love will tear us apart again.”

1 kommentar:

  1. Jag tror säkert att man kan få våldsamma tankar av att lyssna på våldsam musik, men det i sig behöver ju inte vara något negativt. Jag tror snarare att de flesta människor har ett behov av att få utlopp för sina agressioner och då är ju våldsam musik eller dataspel eller vad som helst ett betydligt bättre sätt än att slåss på riktigt.

    SvaraRadera