onsdag 24 september 2014

Och sommaren fryser till is

Lars Winnerbäck har en lång rad mindre kända pärlor. Hans nittital med demokassetter och bortglömda låtar från de tidiga skivorna bjuder på massa bra material och det finns en och annan singelbaksida daterad senare än så.

En bortglömd pärla till låt är den lite mer än två minuter långa sorgesamma hösthymnen "Och sommaren fryser till is".

"Och sommaren fryser till is" finns i två versioner. Dels en elektrisk från Risajkling, den kassett med nya och gamla låtar som Lars Winnerbäck och Johan Johansson spelade in i den sistnämndes sommarstuga tidigt 1998 och som sedan såldes på spelningar. Och dels en tidigare akustisk inspelning från hans andra demokassett 3486 ord från Lars Winnerbäck utgiven några år tidigare.

Där den akustiska är en finstämd duett med norska Martine Biong är den elektriska betydligt kallare och utan duettpartner.

Jag tycker bägge versionerna av låten är fantastiska. Trots att LW åtskilliga gånger i senare låtar skrivit positivt om hösten syns här inte mycket av "skådespel i höstlövsdans", "jag gillar Stångån på hösten" eller "nu i september börjar en annan typ av vår". Den nittonårige Lars Winnerbäck gillade inte hösten, eller åtminstone inte just den hösten.

En av "Och sommaren fryser till is" har en vänlig själ lagt upp på Youtube och den andra finns på ett fildelningsnätverk nära dej.

Är det inte dags att förlika sig med den tidiga karriären och släppa alla tre kassetterna digitalt nu, Lasse?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar