tisdag 10 mars 2015

Fem skitbra låtar med Emmylou Harris

Av hela mitt hjärta - grattis Emmylou Harris till årets Polarpris!

En av de jag lyssnade mest på det gudsförgätna året 2014 var just Emmylou Harris.

Så nu vet ni vad som kommer. Jajamen, fem skitbra låtar väl värda att kolla upp. Jag vet egentligen inte så mycket om den goda Emmylou, men har försökt välja ut andra än de mest kända dängorna. Möjligen är de inte så himla obskyra som jag tror? Strunt detsamma. Bra låtar hur som haver.

"New Orleans" (Hard Bargain, 2011)
På en av de senaste skivorna visade Emmylou Harris att det bodde en grungerockare i henne. "New Orleans" är väldigt långt från country och stämsång, men icke desto mindre skitbra.

"My name is Emmett Till"
(Hard Bargain, 2011)
Redan på sextitalet sjöngs det om 14-årige Emmett Tills fruktansvärde öde i den amerikanska södern i mitten av femtitalet. Bob Dylan sjöng in "The Death of Emmett Till" och fyrti år senare sjöng Emmylou om samma sak. Hon tar sig Emmett Tills namn och berättar historien om hur två vita män torterade ihjäl honom, sedan han tilltalat den ena av männens fru.

"All my tears"
(Wrecking Ball, 1995)
Rytmen (lyssna med lurar), texten, sången, känslan, allt. En fantastisk låt. Skriven och ursprungligen framförd av Julie Miller, först som duett med Emmylou och några år senare spelade Emmylou in en egen version.

"My Father's house"
(Thirteen, 1986)
Kanske inte den mest obskyra låten, en låt ursprungligen utgiven på ett klassiskt Bruce Springsteen-album kan inte direkt kallas obskyr. Men Thirteen förblev outgiven på CD ända till 2013 och släpptes på iTunes först två år tidigare. Emmylou gör en fin version av Springsteens gamla rysare till låt.

"Spanish dancer"
(Old Yellow moon, 2013)
Det brukar bli bra när Emmylou, här i sällskap med Rodney Crowell, gör covers på en ur paret Springsteen-Scialfa. Patti Scialfas gamla låt "Spanish dancer" spelades in med den äran av Harris-Crowell häromåret och jag hoppas den finns med i Slottsskogen i sommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar