onsdag 27 mars 2013

Tips från sjuksängen

När man legat hemma och varit sjuk (för andra gången på kort tid, vad har hänt med mitt immunförsvar?) så passade det bra framåt eftermiddagen med dokumentären SVTs K Special sände 2001 om den svenska proggen. Jag såg de två timslånga delarna när de sändes och det var ett kärt återseende idag.

I princip kan man säga att det är filmversionen av Håkan Lahgers bok Proggen - musikrörelsens uppgång och fall som släpptes två år tidigare. Håkan Lahger är mycket riktigt krediterad som såväl redaktör och idékläckare för dokumentären.

Den första delen handlar framförallt om de fyra tongivande banden Hoola Bandoola Band, Träd Gräs och Stenar, Nationalteatern och Gunder Hägg/Blå Tåget. Titta förresten noga ungefär 37 minuter in i första delen, känner någon igen sångaren som sjunger Nationalteaternlåten "Lägg av"?

I den andra delen behandlas kvinnorna inom musikrörelsen (alla intervjuade i första delen var män), förhållandet till ABBA och den kommersiella musiken och de politiska bråk som följde när de politiska partierna och sekterna såg potentialen i proggkulturen.

Bland de intervjuade finns Mikael Wiehe, Bo Anders Persson, Tommy Rander, Anders Melander, Gunilla Thorgren, Suzanne Osten, Benny Andersson och Peter Birro, för att bara nämna några.

Ett intressant inslag är diskussionen om vad som egentligen var progressivt, texterna eller musiken?

Dokumentären var lika bra och sevärd som jag mindes och den som har något intresse för svensk progg bör absolut se den!

2 kommentarer:

  1. I del 2 vem sjunger i Livet är en fest? Den versionen är ganska annorlunda mot studieversionen.

    SvaraRadera
  2. Undrade över detsamma!

    Det tål att forskas i.

    SvaraRadera