torsdag 28 november 2013

Inåtvända låtar men uppsluppet mellansnack med Stefan Sundström

Eder bloggare såg Stefan Sundström på Stora Teatern igår.

Storans konsertsal är fantastisk vacker med de röda stolarna, balkongerna och det kristallkroneliknande taket. Här har jag bara varit på konsert en gång tidigare, så det kändes riktigt pampigt att vara på plats igår.

Uppvärmningsakten Robert Dahlqvist var en sällsam upplevelse, långt från Hellacopters gitarrist Strängen. Här var det en lätt introvert gubbe med efternamn som gömde sej bakom skägg, långt hår och sin akustiska gitarr. Men vad gjorde det när han levererade några nakna sololåtar från sin debut Solo och några avskalade Dundertågetlåtar med den äran? Efter en röjig duett mellan Robert Dahlqvist och Stefan Sundström i Dundertågetlåten "Stick å brinn" tog Sundström över pallen och kvällen.

Sundström inledde med "Snickeboa", som kontrasterade tydligt mot "Stick å brinn", kanske var inte övergången helt klockren. Men "Snickeboa" är en fantastisk låt, en Lars Winnerbäcks "Balladen om konsekvenser" för den här sidan millennieskiftet. För att göra vändningarna i den snart tio år gamla låten fullt ut begriplig lägger Sundström till att det var i under Göteborgskravallerna Pippi fick stryk av Kling och Klang här i stan. Tiden har gått, referenser blir daterade, och vi blir alla äldre.

Det var tredje gången jag såg den bredkäftade Färingsöbohemen i år och skillnaden var stor mot de tidigare konserterna. Konserterna i våras och i somras var ganska lika i upplägg, stil och låturval. Under Radarn dominerade och bandet var nästan detsamma. Här var låturvalet annorlunda och Sundström huserade ensam på scen. Det är verkligen skillnad på att se honom själv eller med band, när Sundström spelar själv blir låtarna ofta ganska inåtvända och allvarsamma medan det uppsluppna mellansnacket som vanligt kan flyta iväg lite hit och dit. Fast även ifall låtarna drog åt det inåtvända hållet fanns det som alltid plats för sedvanliga Sundströmska små och stora textändringar och improvisationer.

Stämningen var bra, stundtals nästan familjär, och det blev lite dialog med publiken om låtönskemål. Tydligen ska det ha stått "fri lek" i Sundströms setlista vid något tillfälle och då ombads vi ropa önskemål. Ett försök att spela "Sentimentalsjukhuset" fick dessvärre avbrytas, men vi fick många andra bra låtar. Vad jag sett av tidigare låturval på Resa med lätt bagage-turnén verkar det finns en stomme som är samma på varje konsert, men med gott om utrymme för att stoppa in önskemål och vad som passar bäst för kvällen. Fast jag saknade "Skogsnäs", som fanns med på turnépremiären i Bollnäs i slutet av oktober. Och varför har folk slutat ropa efter "Näktergal"?

Den här turnén är en sån turné jag tycker det är mest spännande när en artist eller grupp gör, det finns en någorlunda aktuell skiva som lockar publik och taggar artisten men skivan är redan turnerad på, vilket öppnar upp för spännande material från hela karriären. Dominerande igår var Ingenting har hänt från 2009 - en skiva som alltmer framträder som en av Sundströms bästa - men inte mer än fyra av de arton låtarna hämtades därifrån. De eftertänksamma och dystra låtarna från Ingenting har hänt passade den karga backdroppen från Nordnorge och den snällt lyssnande onsdagspubliken.

En höjdpunkt var helt oväntat "Har någon sett Sabina" som funkade alldeles utmärkt utan kör, blås och fullt ställ, det hade jag aldrig kunnat tro. Andra höjdpunkter var "En näve näring", "Nästan som reklam" och såklart de magiska låtarna från Ingenting har hänt.

Att 2013 skulle bli ett sådant Stefan Sundström-år kunde jag aldrig tro när året var ungt, men faktum är att jag nu sett Farstas Mick Jagger tre gånger i år, en gång per turné. Känslan från i somras av att ha återupptagit kontakten med en gammal bekant och trivas fantastiskt bra i dennes sällskap återkommer. Nu vill jag se Sundström snart igen!

 1. Snickeboa
 2. Glöm din dröm
 3. Malena (NY)
 4. Fan i båten
 5. Faller alla, faller du
 6. Resa med lätt bagage
 7. En näve näring
 8. Svängom
 9. Onkel Alf
 10. Fisk i en skål
 11. Nästan som reklam
 12. Har någon sett Sabina
 13. Blonde
 14. Alla ska i jorden
 15. Vill du inte ha mig
 16. Cover på Bernt Staf, vet inte vilken
 17. Sabina gör en konst utav att gå
 18. Vissna blommor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar