söndag 10 november 2013

Pestens Tid, Babel, Malmö 2013-11-07: "Varenda ton och anslag sitter där det ska"

Minnenas Motell hade en utsänd i Malmö i torsdags, vi välkomnar Michael Porali för ännu en gästbloggning.

För ungefär ett år sedan offentliggjorde några vänner sina första inspelade alster under namnet Pestens Tid. Min inte helt sakliga hyllning av deras "När du vaknar" hamnade ganska snart på Ge Hit Musiken, där jag skrev vid tillfället, och sedan släpptes en fyralåtars vinylsingel i början av 2013. Förutom resterande "Arbetslinjen", Brixton" och Ensam hem" fanns även den ännu mer hjärtskärande "Azalea" tidigt tillgänglig online, och samtliga dittills existerande Pestens Tid-dängor har vid ett eller annat tillfälle letat sig in i undertecknads DJ-set under otaliga klubbkvällar i Göteborg. Bandet har dock sin bas i Malmö, och denna novembertorsdag annonserades det om en spelning på anrika Babel, där bland andra Pestens Tid skulle spela. Ett ypperligt tillfälle att njuta av depp-peppig popmusik och träffa vänner, tänkte jag och hoppade på en långfärdsbuss.

Pestens Tid har sedan i vintras inte bara släppt en singel, utan också bytt ut pianisten Dan mot pianisten Malin, och när sextetten (som innehåller medlemmar från Nobelkommittén och Bäddat För Trubbel) ställer sig på scen som första band klockan åtta en lördagkväll är lokalen i princip folktom. För en van besökare på Göteborgs främsta torsdagsinrättning Jazzhuset och dess klubbar ter sig det hela något absurt, men det är inget som på något vis märks på Pestens Tid och deras framförande.

Under konsertens dryga halvtimma hinner endast en tidigare utgiven låt, "När du vaknar", avverkas, och förutom nämnda "Azalea" och den nyskrivna "Makt", som även den ligger någonstans på Youtube, är det idel nya alster som framförs, och med tanke på att Pestens Tid inte är det flitigast turnérande bandet i stan skulle jag nästan våga mig på att gissa att några av dem får sitt uruppförande under kvällen. Att både Linn (sång) och Martin (trummor/kör) är sjuka är inte heller det något som märks, utan det känns (åtminstone för någon som inte varit med och arrangerat låtarna) som om varenda ton och anslag sitter där det ska, och besvikelsen över den orimligt glesa publiken är inte heller något som bandet visar utåt. Det är inte utan att jag tycker lite synd om både de som inte dök upp alls, och de som kom sent för att bara supporta något av de andra bandet. Men å andra sidan vet ni inte heller vad ni missade!

Pestens Tid går in i studion under kommande vecka och om allt går enligt planerna drabbar fullängdsalbumet Sverige tidigt nästa år.

Michael Porali

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar