torsdag 21 maj 2015

TENTAKEL: "Nästan snuddande vid ren techno"

Minnenas Motells meste gästbloggare Michael Porali fortsätter bredda bloggens musikaliska horisont. Och passar på att uppmärksamma ett debuterande Göteborgsprojekt. 

Göteborgs trumorakel Pontus Torstensson, känd från bland andra Sork och Uran GBG, har sedan ett tag tillbaka även varit verksam med soloprojektet Tentakel. Ett projekt vars livesättning består av Pontus själv på trumset, samplingar och orgel, och som allt som oftast bidragit med en svävande, hypnotisk stämning vare sig musiken i fråga har framförts mitt på dagen på gatan utanför Röhsska Muséet eller på dunkelt upplysta kulturarrangemang runt om i staden.

För någon vecka sedan släpptes vad som mig veterligen är det första utgivna materialet under namnet Tentakel, i form av en niolåtars kassett på välrenommerade Växjöetiketten Zeon Light. Det som slår mig mest efter att lyssna på inspelade versioner av låtar som "Doppelganger" eller "The cutter" är hur mycket mer elektroniskt, nästan snuddande vid ren techno, Tentakel låter i studioversion än i det råare liveutförandet.Brittiska nittiotalsakter som Fluke och David Holmes dyker osökt upp i huvudet, och även likaledes brittiska 1990-talsfilmer som Human Traffic eller Face, där lagom skruvat hysteriska scener på ett därefter sällan skådat sätt blandades upp med hypnotiska rytmer vars nutida motsvarigheter från och med nu alltså återfinns på den här kassetten. Detta medför även, kan jag av egen erfarenhet avslöja, att de här låtarna är fullkomligt livsfarliga att köra bil till.

"Detta medför även, kan jag av egen erfarenhet avslöja, att de här låtarna är fullkomligt livsfarliga att köra bil till."
Huruvida något av ovanstående faktiskt inspirerat Pontus själv till att Tentakel låter som det gör kan vi dock låta vara osagt. Vad som däremot inte bör lämnas osagt är att den här dryga halvtimman av allehanda rytmer utan några som helst problem tilltalar även en technoanalfabet som mig själv, och förhoppningsvis även både dig, bloggläsare, och kanske till och med självaste Johan Hellström. Lyssna in!

Michael Porali

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar