söndag 9 juni 2013

De tjugu bästa trallpunkskivorna, plats 20-11

I sitt senaste nummer listar Sonic Magazine de hundra bästa svenska skivorna, listan innehåller mycket bra och jag ser fram emot att köpa tidningen och ta del av texterna. Icke desto mindre gör det mej förgrymmad att redaktionen helt missat den svenska trallpunkvågen på 1990-talet. Denna gyllene epok i svenskt musikliv är väl värd att uppmärksamma, vilket trogna bloggläsare redan märkt av. Här kommer därmed i två inlägg de tjugu bästa trallpunkskivorna. Perioden som behandlas är 1990-1995 och enbart studioalbum får vara med på listan. Vi börjar med platserna 20-11.    

20. De Lyckliga Kompisarna - Sagoland (1995) 
Jag köpte bandets tredje skiva Sagoland omgående efter att den kom ut våren 1995, men jag kände nästan direkt att något saknades. Här framträdde ett betydligt mer vuxet och faktiskt något tråkigare DLK. På husvagnssemestern 1995 lyssnade jag på skivan gång-på-gång för att se om den trots allt inte nådde upp till samma höjder som Le som en fotomodell och Tomat, men tvingades inse att den inte gjorde det. Med tanke på vilka skivor den jämförs med är det förstås inte lätt, trots låtar som "Sagoland" och "Brevet". Och med tanke på att flera låtar från 1994 års EP Dammsugarföljare Blues (sic) liksom den utmärkta Total Egon-covern "Älvsborgsbron" är med undrar jag om inte bandet hade lite ont om material?
     
19. Hiroshima - Våld föder våld (1995)
Hiroshima är kanske det minst kända av banden på den här listan. Söderhamnspunkarna vann gillande hos Rosa Honung Records och fick med en låt på den sista Kakafonisamlingen och ge ut ett album. Influenserna från Asta Kask och Cosa Nostra skiner igenom, även ifall sångarens brutala röst ger bandet ett mer eget sound. När jag intervjuade dem i Mitt i Skiten #2 berättade bandet att han fått sin röst genom "att dricka stora mängder starksprit och sjunga Exploitedlåtar i tonåren". 

18.  Charta 77 - Hobbydiktatorn (1992) 
Med Hobbydiktatorn tog Charta steget in i sitt nittitalssound efter den engelskspråkiga utflykten under ett par album. Här föddes det moderna Charta 77 och bandets verkliga storhetstid inleddes. Här finns flera klassiska hitlåtar, även ifall skivan i sin helhet hade vunnit på att kapas med några låtar.
 
17. Charles Hårfager - Knapra och fly (1995)
Skatepunk på svenska men med en dödsmetaltrummis? Ja, ungefär. Resultat blev snabba låtar med dystra texter och catchy melodier. När jag praoade i Tranängskolans uppehållsrum i nian spelade jag flitigt den här skivan i uppehållsrummets stereo. Det hade sina goda sidor att ha makt över nycklar och CD-spelare.       

16. Strebers - Till en vän (1992)
Några dagar in på 1992 körde Strebers trummis och textförfattare Johnny Rydh tragiskt nog ihjäl sej. Detta blev såklart början till slutet för det stilbildande punkbandet från Strängnäs. Ulke och Ztikkan gjorde tillsammans med producenten Tomas Gabrielsson och en trummaskin färdigt bandets sista skiva, till stor del på texter Johnny Rydh lämnade efter sig. Förstalåten "Högervindar" är närmast en trallpunklåt i kvadrat, komplett med en EG-diss och allt. Efter en höstturné med den tidigare dödsmetaltrummisen Stipen bildade de tre ett nytt band, som skulle bli den svenska punkens mest framgångsrika band sedan Ebba Grön. Vi lär få anledning att återkomma till det nya bandet. 

15. Mögel - Ditt ljug (1993)
Mögel var vid tiden för albumdebuten Ditt ljug mer rutinerade än de flesta andra punkband. Ända sedan de startat på Tullens fritidsgård i västra Borås nästan tio år tidigare hade de spelat punk för en mer eller mindre stor publik av Boråspunkare. Bandet hade lite av kultstatus och jag minns hur tufft de från Tranemo tillresta 14-åringarna tyckte det var när gitarristen Micke och trummisen Jörgen dök upp som vanliga besökare på Knallepunkgalan 1995. Skivan är mer hårdkokt än de flesta andra från samma tid och skiljer sig ganska mycket från de engelskspråkiga plattor bandet senare gav ut.  

14. Harlequin - Ont (1995)
Harlequin var sannolikt ett av trallpunkens mest egensinniga band. Här kombineras tvåackordspunk från Skaraborg med akustisk gitarr och texter med poetiska ambitioner. Ett par av låtarna är tonsatta Dan Andersson-dikter. Tråkigt nog kom det inte någon mer skiva.  

13. Räserbajs - Noppriga tights och moonboots (1995)
Räserbajs enda album är riktigt starkt, trots att några av bandets bästa låtar, "Kungar och knektar", "Kung av Guds nåde" och "Sossarnas fel", faktiskt inte är med på skivan. En viss brist på låtmaterial märks då flera covers och låtar från Fina flickor-singeln finns med. Likväl är det en skiva som håller mycket bra än idag.

12. Coca Carola - Läckert (1994) 
Coca Carola följde upp debuten Tigger & ber med en nästan lika bra andraskiva. Skivan innehåller inga dalar och ett par rejäla toppar. Och när Mart Hällgren bidrar med stämsång kan inget gå fel. 

11. Cosa Nostra - Eldar (1994)
De flesta av de mer framgångsrika trallbanden kom från Stockholm och Mälardalen, men även Skaraborgs punkscen stod sig stark. Cosa Nostra lyckades med konststycket att bli något eget, trots arvet från Asta Kask. Bonni och Bjurren såg till så Cosa Nostra fick stå på egna ben utan att luta sig mot Astaarvet. Resultatet blev lysande. Och är det inte dags att de eviga strulpellarna på Rosa Honung får upp den här och Cosa Nostras andra tidiga alster på Spotify?

Nedan en playlist med vad som fanns på Spotify. Inom kort fortsätter listan med platserna 1-10.

2 kommentarer:

  1. Har avnjutit samtliga alster i hög utsträckning, men Charles Hårfagers album har jag nog inte lyssnat på sen det begav sig. Soundet är inte helt olikt Raped Teenagers och Wounded Knee, fast det tänkte jag inte på då. Nr 20, 19, 15, 12 och 11 skulle vara med på min tjugu i topp. Kanske även Harlequin...

    SvaraRadera
  2. Kanske dags att leta plocka min gamla gamla LP med Wounded Knee.

    SvaraRadera