söndag 30 juni 2013

Inga goa gubbar i Götet?

Inte så vanlig i Göteborg?
Stockholm har Ulf Lundell, Stefan Sundström, Johan Johansson, Lars Winnerbäck, Tomas Andersson Wij och många fler.

Det finns många gubbar med efternamn från huvudstaden, av de ovanstående är alla utom Winnerbäck dessutom uppvuxna i eller nära Stockholm.

Men hur kan en genré som är så vanlig i Stockholm knappt finnas alls i Göteborg?

Göteborg har istället gott om popartister och popband, och några av dessa blir väl gubbigare med åren. Men varför finns ingen göteborgsk Ulf Lundell eller Lars Winnerbäck? Det närmsta man kan komma är väl Håkan Hellström, som tvivelsutan var inne och nosade på gubbrocken på den utsökta Ett kolikbarns bekännelser och även ibland på senare skivor.

Men göteborgarna tycks hellre spela i band. Ska man se det som ett utslag av göteborgsk kollektivism? Eller stockholmsk individualism?

Samtidigt. Det finns ju göteborgska soloartister - både män och kvinnor - som är i närheten av det här med gubbar med efternamn. Maud Lindström, Loke Nyberg, Emanuel Blume, Christina Kjellsson och Troublemakerssångaren Blomgrens suveräna soloskiva för att bara nämna några. Intressant nog är ju de flesta av dessa inflyttade göteborgare. Men ingen är så framgångsrik och profilerad som stockholmarna.

Trots att Evert Taube föddes på Vinga så framstår det alltmer som om den siste göteborgaren med efternamn dog för snart femton år sedan med Björn Afzelius eller möjligen med Totta Näslund för åtta år sedan. Men även Afzelius och Totta var inflyttade. Så vad är det med göteborgska soloartister?    

Vad tycker du enna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar