söndag 15 december 2013

Levande Flådd - ett stycke punkhistoria

Levande flådd. En liveskiva? Ett magstarkt djurrättsflygblad? En Flashbacktråd. Nej, en legendarisk samlingsskiva.

För tjugu år sedan blomstrade den svenska punken. Populärt kallad trallpunk och åtskilliga gånger hyllad i denna blogg. Band som Dia Psalma, De Lyckliga Kompisarna, Charta 77, Coca Carola, Köttgrottorna, Strebers, Räserbajs och Krymplings är välkända, om än ofta ignorerade, av eftervärlden. Men faktum är att det fanns många fler band än de mest kända, landet verkligen sjöd av svenskspråkig, trallvänlig och snabb punk de här åren i början och mitten av 1990-talet. Några som tog fasta på det var några killar från Ulricehamn, de gav ut samlingsskivan med det idag något svårgooglade namnet Levande flådd - Punksamling-94 på sitt egna Snorgrönt Records (discogs). Jag minns hur jag och vännerna flitigt lyssnade på skivan. 


Levande Flådd medverkar mer än tjugu punkband, de flesta aldrig tidigare utgivna på CD. Namn som Hans & Greta, Slutstation Tjernobyl och 16 blåsare utan hjärna är kanske inte helt okända, men när hörde du senast talas om Imploders, Mammas Jeltar eller The Man In The Moon? För att inte tala om Boråshjältarna Luskerman och Asbest. Bästa låten är Slutstation Tjernobyls "Vi sitter tysta", med läckert basintro och en catchy refräng.

Skivans namn kommer sej av ett annat nittitalsfenomen. Norsk säljakt och reaktioner på denna ("gå ner på stan och klubba sälar" som Killinggänget uttryckte det). Den norske filmaren Odd F Lindberg avslöjade brutal säljakt, blev impopulär på hemmaplan och flyttade till Sverige. Skivan tillägnas honom och precis som flera andra släpp från Snorgrönt Records pryddes discen av en grön stjärna. Första utgåvan sålde slut ganska fort och blev något av ett samlarobjekt. Rosa Honung Records hjälpte till att finansiera en andra utgåva.

Levande flådd dyker upp på Tradera ibland och är väl värd att ropa in för den som vill ha sej ett stycke punkhistoria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar