tisdag 3 december 2013

De fem bästa tåglåtarna - vart är vi på väg?

Tåg, järnvägar, räls och perronger. Är det rocknroll? Måhända har populärmusiken genom tiderna handlat mer om bilar och vägar än tåg och järnvägar, men icke desto mindre är det många som besjungit även den spårburna trafiken. Så många att det är svårt att få med alla låtar, därför omfattar den här femitopplistan endast svenskspråkiga låtar och spårvagnslåtarna får vänta till en annan gång. Vart är vi på väg?   


1. Eldkvarn - Långsamt tåg
Tåglåtarnas tåglåt. "Långsamt tåg" handlar om tydligen om dåvarande rälsbussen mellan Linköping och Västervik, vilket var en etapp på resan ut till den skärgårdsö där många av Eldkvarnhitsen från andra halvan av åttitalet skrevs. Bob Dylan fick släppa till med låttiteln, men det bjuder han säkert på. När jag några gånger bytt tåg på Linköpings station och sett Kustpilen mot Västervik sänder jag en tanke till Plura Jonsson och "Långsamt tåg".  

2. Magnus Johansson - Magdalena tog morgontåget till Katmandu
Hela Långa Titeln, ordet "morgontåg" i en låt och Magdalenas packning ("en väska med en tamburin och en bok med bara tomma sidor i") - det finns mycket att älska med den här låten. Magdalenas flykt med morgontåget till Katmandu är helt logisk, Woody Guthrie och hans gelikar sägs ha luffat fram genom depressionens USA genom att lifta med godsfinkor. Låten är från Magnus Johanssons utmärkta självbetitlade debut, en skiva som kunde blivit lika viktig för EMI-gubbgenrén med efternamn som Håkan Hellströms debut blev för 00-talets indiepop, men Magnus Johansson ville inte slå som soloartist. Han nöjde sej med att släppa några spännande album, det sägs att han aldrig uppträtt live som soloartist. 
  
3. Sällskapet - Spår överallt
"Spår överallt" har inte bara en tågreferens i titeln, den handlar verkligen om tåg, järnvägsräls och det alldeles för få ägnar sej åt, tågresor till fjärran destinationer. Och Thåström kan naturligtvis inte motstå chansen att börja rabbla städer, jag gillar't.  

4. Moneybrother - Downtown train (Tåget som går in till stan)
Moneybrothers svenskspråkiga skiva Pengabrorsan är det överlägset bästa han gett ut, i kategorin hatt-och-blås-rock eller svenskar-som-försöker-göra-en-Springsteen är skivan en av de starkaste. De svenskspråkiga coverversionerna av anglosaxiska förebilder är verkligen bra från början till slut, och på sladden kommer en egenskriven jullåt och ett gömt spår. En av skivans bästa låtar är den här tåglåten, som från början är skriven av Tom Waits. Nästan alltid när jag åker pendeltåg in mot Göteborg lyssnar jag på "Downtown train (Tåget som går in till stan)", men ännu har jag inte delat ståplats med tonårsgänget.

5. Kjell Höglund - Bland helgon, skurkar och vanligt folk
"Jag älskar att dricka vin i restaurangvagnen på tåg. En rullande krog är så nära paradiset en usling som jag kan komma." - Kjell Höglund juni 2000. Det är andra gången "Bland helgon, skurkar och vanligt folk" får komma med i en femitopplista här på Minnenas Motell, men det är ingen slump, låten är förtjusande. Titanicmomentet i låten, där det framrusande tåget ("som inte stannar vid en enda station") beräknas störta utför stupet snart medan järnvägsbolaget bjuder på en gratisbuffé, är obetalbart.

Och förlåt, Stefan Sundström, Lars Winnerbäck, Traste Lindéns Kvintett, Maja Heurling, Köttgrottorna, Thåström, Jakob Hellman, Freddie Wadling och alla ni andra, men era låtar fick inte plats.

2 kommentarer: