torsdag 5 december 2013

Därför är inte Live Nations Gärdesfest ett hot mot Sweden Rock

För några dagar sedan läste jag att Metallica skulle spela tillsammans med bland andra Slayer på en ambulerande stadsfestival, ett av stoppen skulle vara i Storbritannien. Det som var speciellt med Metallicas gig var att besökarna skulle få rösta fram setlisten. Jag messade Jonas och skrev "törs man hoppas på en Ullevikonsert enligt samma koncept?"

Dagen efter offentliggjorde Live Nation sin nya endagarsfestival på Gärdet i Stockholm, deras Gärdesfest headlinar med Metallica och Slayer och sammanlagt ska tio band spela. Allt går av stapeln 30 maj nästa år (när jag inte kan! mörgelgruff!), alltså en vecka före Sweden Rock Festival. Live Nation satsar således på en kraftmätning mot giganterna i Norje. Hur ska detta sluta?

Live Nations Gärdesfest kommer såklart bli en succé. Tiotalet hårdrocksnamn, med folkliga och breda Metallica i spetsen, centralt i Stockholm kan inte gå fel.

Men Gärdesfesten är inget hot mot Sweden Rock.

Nog för att Metallica är ett av världens största band och med en publik långt utanför den vanliga hårdrockssfären, men så himla exklusivt är inte ett Metallicabesök i Sverige 2014. De spelade på Sonisphere i Hultsfred 2009 och på Ullevi 2011. I somras headlinade de Roskildefestivalen och gjorde en fantastisk spelning. Metallicas fans har haft åtskilliga chanser att se dem de senaste åren.

"Metallicas fans har haft åtskilliga chanser att se dem de senaste åren".

Sweden Rock är festivalen som klarat sig riktigt bra trots festivaldöden. Även årets festival var slutsåld (trots att huvudnamnet Kiss även spelade på Friends Arena i Stockholm), satsningen på ett förutsägbart, tryggt och stjärnspäckat program har gått hem och de har dessutom en trogen och kapitalstark festivalpublik. Sedan flera år tillbaka arrangeras dessutom Metaltown i Göteborg ibland bara någon vecka efter Sweden Rock - utan att festivalen tappat besökare.

Genom att Gärdesfesten och Sweden Rock inte heller krockar möjliggörs för särskilt hugade hårdrockare att faktiskt åka på bägge arrangemangen. Visst, det lär inte vara billigt. Men för den med jobb och stort intresse är det gissningsvis en lätt utgift att ta. Som sagt - hårdrockspubliken är både trogen och kapitalstark. Och stockholmare som vill se Metallica men inte är lockade av camping, Blekinge och festivaldamm hade ändå inte åkt till Sweden Rock.

Jag tror Sverige är stort nog för tre hårdrocksfestivaler under ett par tre veckor.

Metallica på Roskildefestivalen i somras

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar