onsdag 14 augusti 2013

Anabola trallmelodier

Något som kanske lite överraskande engagerade en del trallpunkband i början och mitten av nittitalet var utseendefixering och anabola steroider - vid sidan om mer kända ämnen som EG/EU, rasism och Carl Bildt.

Jag kan på rak arm komma på åtminstone tre band som gjort låtar på temat. Naturligtvis finns det fler, någon som har några förslag?

De Lyckliga Kompisarna är kanske det mest kända exemplet. "Le som en fotomodell" fick till och med ge namn åt bandets utmärkta debutskiva. Uppföljaren Tomat inleds med den 17 sekunder långa stänkaren "Fotomodellen får ingen mat".

Det är så synd om fotomodellen,
hon får ingen mat.
Hamburgaren tar de ifrån henne
när de har fotat klart.
Stackars lilla fotoprinsessa
måste ha diet.
Men hon vet att hon är vacker.
Måste stå emot sina hungerattacker.

Coca Carola är ett annat exempel. På Beat Butchers 10-årsjubileumsskiva har de med Läckert-outtaken "Anabola melodier". "Anabola melodier" var även titeln på den split-LP Coca Carola släppte tillsammans med 23till redan 1988, fast själva låten dök upp först många år senare.

Avslutningsvis tänker jag på Boråsbandet Vacuum, storfavoriter hos mej och de andra Tranemopunkarna 1994-1995. På bägge de första 033-samlingarna tar deras låtar upp just anabola steroider ("Pojkar, pojkar") utseendefixering ("Vackra lik").

Men det är klart, sämre ämnen kan tonåringars idoler ta upp.

2 kommentarer:

  1. Coca Carolas Fulingen kvalar definitivt in =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen! Det var vaket tänkt. Köttgrottornas "DNA" och "Zuga" kan väl oxå nämnas. Men ja, "Fulingen", en förjäkla bra låt.

      Radera