söndag 4 augusti 2013

Kul återseende med Skator & Stefan Sundström

Hela helgen har "Karlskrona Skärgårdsfest" gått av stapeln för första gången någonsin. Ingen av betalkonserterna på Stortorget har lockat eder bloggare, det gjorde däremot Skator och Stefan Sundström som spelade igår kväll på gratisfestivalen Live Green i Hoglands Park. Alltså samma konstellation som spelade på Hässleholms konserthus i våras.

Jag gillade Skator när jag såg henne senast och "(Inte) hem" blev en storfavorit efter att hon öppnat för Sundström - tack så mycket för att den spelades igår! Lina Högström är verkligen en spännande artist, med sina aviga och egensinniga låtar stryker hon inte direkt publiken medhårs. Men den som tar sig tid att lyssna hör en västerbottnisk melankoliker av hög klass.

Efter fem låtar med Skator gjorde Stefan Sundström och hans fyramannaband entré. Tretornstövlarna var utbytta mot foppatofflor, koftan mot en skjorta, Niko Röhlcke mot Gunnar Frick och konserten var dessvärre bara knappt timmen långt - Stefan Sundström bjöd på en sommarvariant av vad jag såg i våras.

Den "vispop" någon norsk tidning tydligen kallat bandets musik för passade den myssittande publiken i Hoglands Park utmärkt. Folk verkade väldigt tillfreds där de satt på filtar i gröngräset. Stefan Sundström lockade en betydligt större publik i Karlskrona 2013 än jag hade gissat på.

Låturvalet kändes till stor del igen från Hässleholmskonserten. Under radarn gavs stort utrymme, faktiskt var de fem första låtarna från nya skivan. En låt som "Huset av glas" framstår alltmer som en av skivans bästa, den är väldigt stark live komplett med tips om Sundström och Cornelis Vreeswijks favoritförfattare Aksel Sandemose. När jag första gångerna hörde "Huset av glas" på skivan stack den inte ut särskilt, men efter två liveframträdanden kan den liksom inte lämna mej.

"Hej hej hej Lou" tillägnades hemmasonen Caj Karlsson och lite här och var i konserten petade Sundström in referenser till Caj och Hasslö, till publikens förtjusning.

Mot slutet kom publikfriarna "Amors pilar" och "Babyland", den förstnämnda drog ner kvällens största applåder och den sistnämnda var kvällen helt klart bästa låt i mitt tycke. "Babyland" är en fantastisk låt och med Ola Nyström på gitarr blir den som allra bäst.

Trots att den redan från början korta konserten blev ännu kortare på grund av sen start så kom Sundström något överraskande ut och körde extranumret "Fisk i en skål", helt solo och något orepat. Den, "Avstånd till min käresta" och "Fläder" var de nya låtarna från vårturnén för egen del. "Fläder" kan jag inte ha hört live på många år. Det är en riktigt bra låt, den svenskspråkiga covern på "Good year for the roses", men fläderblom istället för rosor och Österlen som skådeplats för en livspusselkrisande rockartist.

Det är ett förbaskat trevligt initiativ att erbjuda Karlskronaborna ett knippe grattiskonserter under Karlskrona Skärgårdsfest med Stefan Sundström som främsta namn, men jag tycker arrangörerna gjorde ett märkligt val när dagens antagligen största artist på hela Live Green-festivalen fick korta sin spelning. Hade det inte varit mer rimligt att korta någon av de lokala akterna som spelade efter? De flesta som fyllt upp gräsmattan under Sundströms konsert försvann mycket riktigt efter "Fisk i en skål".

Efter att inte ha sett Sundström på några år känns det riktigt bra att ha sett honom två gånger i år. Litegrann som när man åter börjat umgås med en gammal kompis och inser att man saknat kompisen. Och Skator är som en spännande ny bekantskap. Det var kul att se er igen.

 1. Avstånd till min käresta
 2. Hej hej hej Lou
 3. Fåglar
 4. Vår i Dalarna
 5. Huset av glas
 6. Alla ska i jorden
 7. Faller en faller alla
 8. Under isen (ligger himlen)
 9. Fläder
 10. Amors pilar
 11. Babyland
 12. Fisk i en skål

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar