tisdag 20 augusti 2013

De fem bästa punklåtarna om Göteborg


Inget ämne är för litet för Minnenas Motell. Nu ska här koras de fem bästa punklåtarna som handlar om Göteborg. När jag såhär första veckan åker spårvagn och pendeltåg runtom i Götet med omnejd är det dessa och många andra som finns med på spellistorna. 

1. Troublemakers - Staden Göteborg
Motivering överflödig egentligen. Den här klassikern ursprungligen från tidigt 1980-tal är verkligen Göteborgspunklåten nummer ett. Rabblandet av Hisingen, Kortedala torg, Frölunda och så vidare. Finns i flera bra versioner med små variationer i texten. 

Trubbel i Teaterladan på Hultsfredsfestivalen i somras
2. Trubbel - Gbg City
Enda nutida låten på listan. Trubbel spelar på i gammel go göteborgspunktradition med en stor dos rocknroll inblandat och precis som i "Staden Göteborg" ska det rabblas stadsdelar och annat. Och för att verkligen gräva ned låten djupt i den göteborgska leran nämns oxå Cederhöök och En Halv Special. Låten innehåller dessutom en av de mest spännande definitionerna av "Göteborgs city", "från Öckerö till Kållered". Att något aktuellt band för vidare den stolta Göteborgstraditionen känns tryggt!    

3. De Lyckliga Kompisarna - Älvsborgsbron
Vad gör nu ur-Stockholmarna De Lyckliga Kompisarna på en lista som denna? Först: Jo, jag vet att det från början är en Total Egon-låt, men DLK-versionen är mer tight och Total Egon-versionen känns som en demoinspelning. Jag har alltid föredragit versionen DLK spelade in till Sagoland. Men vart var vi? Alltså, märkligt nog finns det ingen av mej känd låt om Älvsborgsbron skrivet av något Göteborgsband. Istället krävdes Tumbas store son Mart Hällgren - som väl förresten bor i Götet numer? "Älvsborgsbron" är en av DLKs bästa låtar överhuvudtaget, tänk så mycket bra som kan komma av att stå och titta ner i Göta Älv. De instrumentala partierna i låten är helt otroliga även de, DLK goes symfonirock!

4. Attentat - I Denna Stan

Attentat har gjort många bra Göteborgslåtar, men det är något med "I Denna Stan" som gör att jag länge återkommit till den låten. Det kan vara något med raden "På Masthuggstorget står gubbsen i klungor och säger att dom mår bra" och sen det där om matchen på söndagen - goa Götet i kvadrat på något sätt. Punkbanden från Götet var inte mindre arbetarromantiska än annat som kommit från den här stan.    

5. Bruset - 90%
Att femteplatsen alltid ska vara så svår. Är det kanske Perkele som gjort den femte bästa punklåten om Göteborg? Är det verkligen Bruset? Eller är det Göteborg Sound? Idag är det Bruset - men imorrn kan det vara något annat band. Visst, delar av texten känns lite daterade idag. Men det är klart man känner sympati för Lasse som hänger på ståplats på Ullevi varje söndag klockan sju med "en bärsa i näven". Trots att jag inte ens gillar sport!     

Vilka är dina favoriter?

3 kommentarer:

  1. Göteborg Sound!!

    SvaraRadera
  2. vet du vad??? en gång för nåt år sen, kanske 1,5 sa björn att mart var på pasta house och quizzade. tyvärr missade jag det...

    SvaraRadera
  3. det där minns jag att du sagt! vilken grej det hade varit. vara på samma quiz som mart.

    SvaraRadera