tisdag 28 januari 2014

Pete Seeger (1918-2014)

Han ska ha blivit så arg. Den kanske mest hyllade av hans lärjungar begick dubbla synder, och själv stod han bredvid och mer eller mindre skakade av ilska. Enligt legenden ska Pete Seeger ha velat hugga av elkabeln med en yxa när Bob Dylan stod i en tidig elektrisk upplaga på Newport Folk Festival och spelade rocknroll istället för folkmusik, och med så kasst ljud att det inte gick att höra nånting. Pete Seeger har hela tiden fortsatt hävda att han inte försökt hugga av någon elkabel, "men historien har fått sånt genomslag att Seeger medger att inte ens han fru tror honom" som det står i Howard Sounes Dylanbiografi från 2001.

Pete Seeger fortsatte livet igenom att sjunga sina och andras folksånger och kämpa för en bättre värld. Även ifall hans framträdanden blev allt färre med åren spelade han så sent som i höstas på den årliga Farm Aid-galan i USA.

Han hade spelat med Woody Guthrie, Cisco Houston och Lead Belly, för att nämna några av de som Bob Dylan ikoniserade i "Song to Woody" redan för mer än femtio år sedan. Pete Seeger hade som sagt spelat med dessa, till och med Lead Belly född 1888, det är svindlande när man tänker på det.

Efter Pete Seeger och hans generationskamrater har många folksångare, singer-songwriters och outlawcountryartister kommit. Han var en generation äldre än de tretti- och fyrtitalister som själva bröt ny mark för så många år sedan. Han var länken till en annan tid.

To everything there is a season.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar