måndag 13 januari 2014

Spotify och explicitmärkningen

Häromdagen skrev DN om att den amerikanska explicit-märkningen gjort sitt intåg även på svenska Spotify. Märkningen som uppkom för snart tretti år sedan för att jävlas med hiphop och hårdrock finns alltså kvar (fräscht) och Spotify har valt att släppa in den i Sverige (ridå).

Men okej, låt oss då kika på hur märkningen står sig. Vad anser Spotify är stötande innehåll?

Lilla Lovis "Spottar aldrig ut" är märkt, men det är tydligen den enda Lilla Lovis-låten som är olämplig. "Brudar med små pattar kan dra åt helvete" är okej. Den gamla punkklassikern "Kuken i styret" med Sundsvallsbandet The Same passerar inte Spotifys smakjury med mindre än en explicitmärkning.


Men håll i er, det blir bättre.

Vad tycker Spotify om annan klassisk könsrock? 

Tom Zacharias kultalbum Belinda klarar sig undan märkning. Låtar som "Schyssta kukar", "Horan", "Leve incesten" och "Snälla Pappa" saknar tydligen olämpligt innehåll. 

Inte heller The Kristet Utseende har förargat Spotifys smakjury, ingen av gruppens låtar är explicitmärkt. "Täckt av säd", "Pang på pungen i Portugal", "Under Den Perverse Maharadjans Sol" och "Pudrad Fjolla Vid Köningens Höf" är bara att lyssna på.

Likaså Vrävarna är helt riskfritt att lyssna på. Hur kan någon tro att låtar som "Carola suger kuk", "Runka med kondom", "Kukfettan Herman" eller "Töm din pung i min vröv" skulle kunna väcka anstöt? Inte Spotify i alla fall.

Men okej. Kanske har Spotify helt enkelt inte koll på sådana som Tom Zacharias, The Kristet Utseende eller Vrävarna. Vi får kolla upp en mer känd akt. Vi tar självaste Eddie Meduza.

Hur klarar sej Eddie Meduza i ett explicittest?

Inte heller en enda av hans många låtar är märkt som tänkbart stötande.

"Runke ball", "Det kliar på kuken", "Sug min kuk varje da" och "Kuken står på Mats Olsson" är bara några exempel på Eddie Meduzas uppenbart mer eller mindre familjevänliga låtar.

Men en som är olämplig - det är Jens Lekman.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar