fredag 21 mars 2014

På spaning efter ett nittitalsfenomen

När CD-skivorna på nittitalet konkurrerade ut vinylen dök ett nytt fenomen upp.

De "gömda" låtarna.

När vi inte bytte CD-skiva efter att ha lyssnat på skivan (ja, vi lyssnade ofta på hela skivor) kunde det ibland helt plötsligt dyka upp en till låt efter ett par minuter. Låten fanns inte med på omslaget. Sannerligen ett CD-fenomen svårt att tänka sej skulle funnits på vinylens tid och närmast bisarrt när det blev mp3 och sedermera streaming av lyssnandet.

Det gömda spåret "Endless, Nameless" på Nirvanas Nevermind hör till de mer kända. Bland svenska punkband var gömda låtar populärt, Dia Psalmas Gryningstid, Räserbajs Noppriga tights & moonboots och Troublemakers Mental kristid har samtliga gömda spår.

Charta 77 tog på n'Annorlunda det hela ett steg till när det efter sisådär sju-åtta dök upp en röst som på bred västmanländska säger "haaaallååå! du kan stänga aaav". Låten fortsätter ännu någon halvminut. 

För att inte tala om Marilyn Manson som på Antichrist Superstar har ett åtittal tysta fyrasekundersspår mellan låt 16 och 99. Fast jag vet inte ifall det stod med på omslaget? Mitt intresse för Marilyn Manson har alltid varit rätt begränsat. 

Alla skivorna ovan kom ut 1991-1996.

De förhoppningsvis sista dödsrosslande dolda spåren fanns kanske i mitten av 00-talet när både Håkan Hellströms Ett kolikbarns bekännelser och på sätt och vis Moneybrothers Pengabrorsan försågs med dolda spår. Kanske har någon vaken läsare koll på fler skivor med gömda spår på denna sidan millennieskiftet?

På Spotify idag ser det bara märkligt ut när sista låten sticker ut med apart längd. Fenoment var som gjort för tiden innan spellistor och lyssnade på en skilda låtar, som gjort för en tid när CD-skivan utsågs till årets julklapp, som gjort för en annan tid.

Jag kan inte påstå att jag saknar de gömda låtarna.

3 kommentarer:

  1. Sådana dolda låtar är töntigt. Men när man dolde som på tex Robyns My truth från 1999 så är det coolt än. (Man fick alltså spola tillbaka från första spåret för att komma till den svenskspråkiga duetten Det gör ont ibland ft Petter. Epic låt!)

    https://www.youtube.com/watch?v=qAEB34EI_8c

    SvaraRadera
  2. Sanna har dolt spår på nån skiva och tror Dan Viktor också har det.

    SvaraRadera
  3. Fast den första dolda låten var väl ändå The Beatles "Her Majesty" på Abbey Road" från 1969? Alltså ett antal år innan cd-skivan tog över...

    SvaraRadera