torsdag 15 januari 2015

Tralltorsdag: Död TV - Radioaktiva Räkers mindre kända "småbröder"

Tralltorsdagen fortsätter. Glöm throw-back-thursday, varje torsdag skriver Minnenas Motell om den kära gamla trallpunken. Förra veckan om ett gammalt blandband och idag om ett mindre känt band från när det begav sig.

Radioaktiva Räker hör till de mer kända banden från nittitalets svenska trallpunkvåg, men det kom fler band från trakterna kring Hofors och Torsåker i västra Gästrikland. Ett av dessa var Död TV, bandet delade replokal med Räkerna och kom med åren att ha flera medlemmar som gick fram och tillbaka mellan banden. Det är lätt att ironisera över den musikaliska likheten med de mer kända kompisarna. Som en kompis uttryckte det när det begav sig, "endast ett tränat öra hör skillnad mellan Radioaktiva Räker och Död TV".

Samtidigt är bandet självklart att kolla upp för den som vill ha koll på sin trallpunk. Snabba låtar, trallvänliga melodier och hyfsat politiska texter. Precis som det ska vara. "Supermannen" (som måhända inspirerade Räkerna till hiten "Bakom spegeln"?) och den antirasistiska "Fem i tolv" från singeln oxå kallad Fem i tolv kunde ha blivit hits om bandet nått ut till en större publik. Singeln med sina sex låtar på en kvart finns på Spotify och några låtar från demon Ingenting finns på Youtube. Medge att låtarna är ganska catchy?

 

1 kommentar:

  1. OBS!!! Det jag skriver nedan är drygt och onödigt, men jag vågar för jag och kusin Johan har en livslång tradition av retsamheter (eller är sanningen den att dumheterna endast riktats åt ett håll?) Då får jag skämmas och be om ursäkt för mitt dravel, ibland kan sådant jag tänker skriva maskeras som sunt nörderi när en vill vara en besserwissrig jävel! Håll till godo.

    En singel med sex låtar. Singel betyder väl att det är en låt på varje sida, eller kanske två på en sjua. Speltiden spelar förstås också in, Counterblasts "Prospects" har två låtar, en på var sida. Men låtarna är långa och skivan klassas enligt min högst subjektiva definition som en ep för att det snarare rör sig om 10 minuters speltid än 5-6 minuter. Ett bra exempel på en singel är "White riot/1977" med The Clash.

    Sex låtar på CD med trallpunk landar kanske på över tio minuter, definitivt en CDEP, en kompakt disk med utökad speltid. Men någonstans går det inte att översätta vinylformat till CD då den senare uppfinningen endast har en spelbar sida. Men då får vi förstås gå endast på speltid. Det finns exempelvis fullängdare med endast en låt!

    Jag skulle kunna fortsätta med sånt här trams i evighet, istället ber jag än en gång om ursäkt och välkomnar en totalmangling av det jag just skrivit =)

    SvaraRadera