söndag 1 september 2013

Eldkvarns fem bästa höstlåtar

Många av Eldkvarns skivor och låtar passar ofta bra om hösten. Men vilka är egentligen Eldkvarns fem bästa låtar som just handlar om hösten? 

Jag tog en djupdykning i höstens Eldkvarn såhär lagom till den första septemberdagen och det här är vad jag fann.

1. "Blues för Bodil Malmsten" (Svart blogg 2007)
Stämningen sätts redan i första versen, det är höst på Koster och Plura Jonsson gör en minnenas promenad i tankarna samtidigt som solen sjunker ner i havet. Vi får till och med veta datumet för det hela: 19 oktober 2006. Jag minns den veckan, det var då jag badade utomhus för sista gången 2006. Trots att hösten egentligen bara nämns i första versen så stannar känslan kvar genom låtens alla åtta minuter.  

2. "När stillheten drar sin vagn"
(Madelene jag kommer hem 1991)
Det här kan vara en av Eldkvarns mest obskyra låtar, den gamla singelbaksidan från 1991. "När stillheten drar sin vagn" hittade jag på nätet någonstans för många år sedan, bara åtta personer har scrobblat låten, den finns inte på Spotify och fick inte ens plats på den ambitiösa samlingssboxen som kom för några år sedan. Till ett stillsamt banjodominerat (eller kan det möjligen vara dobro?) komp sjunger Plura om hur stillheten numer drar sin vagn över sjön, vägen till byn och den gamla kvarnen såhär den första, andra och tredje septemberdagen. Sommaren är över, kvar finns sorgen, minnena, den vackra naturen och stillheten. Obligatorisk lyssning de första dagarna i september.


3. "En regnmetares sång" (Karusellkvällar 1989)
Om Eldkvarns höstlåtar oftast handlar om hösten på landet har vi här en låt som istället utspelar sej i stan, "det är höst i stan" som låten inleds. Här rör sig låtens par bland Kungsholmens gator, parker, krogar och en rostig karusell. "En regnmetares sång" är en fantastiskt vacker kärlekssång och kanske är det inte så hemskt att det blir mörkare och kallare ute?

4. "Höstens guld" (Barbariets eleganter 1984)
Kanske något överraskande finns det redan på Tuff lust (1983) och Barbariets eleganter (1984) ett par låtar som förebådar den stil Eldkvarn några år senare skulle anamma och än idag finns kvar i. Det finns ett par låtar med akustisk gitarr och personliga berättande texter. "Höstens guld" är en av de bästa. Det finns en del likheter i texten med "När stillheten drar sin vagn", även ifall insjön här är utbytt mot ett hav.   

5. "Svart blogg" (Svart blogg 2007)
Låt inte den småfåniga titeln, den krystade refrängen och ett och annat nödrim lura er, låten är en riktigt fin logg (hihi) över Plura Jonssons skrivarmödor på Koster hösten 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar