onsdag 4 september 2013

Cadaques x 2

Tidigare ikväll låg jag i badet och lyssnade på Ulf Lundells album Män utan kvinnor, en gång i tiden en favoritskiva men nu var det länge sedan jag lyssnade på den i sin helhet. När låten "Cadaques" dök upp slog det mej att jag hört ortsnamnet i nån annan låt, uttalat något annorlunda. Efter ett tag kom jag på det, Eldkvarns "Skiss över änglarna från Cadaques"!

"Cadaqués är en ort i Girona i Katalonien, i nordöstra Spanien. Orten har 2640 invånare (2005). Många välkända konstnärer, som Salvador Dalí, Joan Miró och Pablo Picasso har vistats där."
(Wikipedia)

Vad är det med svenska gubbar och Cadaques?

Eldkvarnlåten är från Karusellkvällar, en av de skivor där mycket inspiration hämtades från Spanien och de resor bandets frontman och dåvarande partner gjorde där. Så när det handlar om en bussresa över höglandet ner till Cadaques och ett hotell högt över klipporna är det antagligen dagboksanteckningar vi får ta del av. Låten heter förresten just "Skiss över änglarna från Cadaques" eftersom inspelningen är närmast en demoinspelning som hamnde som singelbaksida, de hade tänkt spela in den "på riktigt" senare.

I Lundells tappning är det någon, ingen vet vem, som ser Hale-Bopp, den stora 1900-talskometen över Cadaques. Vi får en skymt av en tjurfäktning och vad som kan vara några blöta och olyckliga festkvällar. Män utan kvinnor kom 1997 och det var mycket riktigt 1996-1997 som Hale-Bopp kunde ses lätt från jorden. Var det Lundell själv som stod i Cadaques och såg kometen passera? Eller lånade han in kometen och den uppenbart mytomspunna katalanska staden till berättelsen?

Kul nog är varken "Skiss över änglarna från Cadaques" eller "Cadaques" särskilt representativa låtar för varesej Eldkvarn eller Ulf Lundell. Lockar den av konstnärerna så omtyckta staden till musikaliska utflykter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar