fredag 11 oktober 2013

Så länge uppkopplingen funkar som den ska streamar vi och är glada

När jag satt och väntade in Nobelpristillkännagivandet igår förmiddags krånglade Spotify på både datorn och mobilen. Jag kunde bara lyssna på offlinelåtarna och fick vackert nöja mej med offlineutbudet. Då slog det mej återigen, vad märkligt att vi låtit oss bli så beroende av en tjänst som Spotify.

Låt oss gå tillbaka i tiden, en sisådär 15-20 år, föreställ er att vi alla hade haft ungefär samma typ av stereo och köpt våra skivor från exakt samma ställe. Valet av högtalare hade varit det som skiljt oss åt. Den mest monopolälskande socialistkapitalist hade inte kunnat konstruera något bättre.

Den mp3-samling som var så viktig för bara några år sedan spelat idag en allt mindre roll, jag minns när jag sommaren förra året skulle göra en blandskiva med Eldkvarn och då insåg att den sedan mer än ett halvår tillbaka släppta De berömdas aveny inte låg på datorn. Jag hade inte haft något behov av att ladda ner den. 

Fortfarande behöver Spotify fler musikintresserade i sin stab, det är inte bara jag som retat mej på de fåniga rekommendationerna och blir jag riktigt intresserad av en skiva så behöver Spotify kompletteras med Wikipediaartikel, discogs eller i något enstaka fall artistens egen hemsida.

Men Spotify har idag en fantastiskt dominerande ställning långt upp i åldrarna, även vi som gillar att klaga på Spotify tycker det är bekvämt och enkelt att klicka fram en låt på datorn eller mobilen istället för att gå de där stegen till stereon. Och ändå är tjänsten inte mer än fem år gammal, men sett till tekniken hade väl Spotify kunnat komma redan för mer än tio år sedan? Det var bara det att skiv- och musikbranschen även efter bredbandens intåg fortfarande trodde att CD-skivan var facit, slutet på decennier av teknisk utveckling av fonogram.

Vad händer då med oss den dag Spotify inte finns eller förändras så mycket att vi inte vill veta av det? Antagligen ska man inte överdriva dramatiken, det kommer såklart finns en annan tjänst som tar vid. En förmodligen ännu bättre tjänst. Så länge uppkopplingen funkar som den ska streamar vi och är glada.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar